Gezond leven

Iedereen die wil leren over zijn gezondheid en over gezond leven kan op Oefenen.nl terecht voor oefenprogramma’s. Door je lichaam goed te kennen, klachten te herkennen en te weten wanneer je naar de dokter moet. Hoe je dan een afspraak maakt. En goed kunt uitleggen wat er aan de hand is. Je leert ook bijsluiters lezen. En je kunt leren over gezond eten. Over verpakkingen lezen in de winkel. En wat voeding gezond maakt of ongezond. En hoe je goed voor jezelf kunt zorgen als je mantelzorger bent. Leer online over gezondheid en gezond leven, met onze programma’s als Begrijp je lichaam en praten met je dokter.

Bekijk de video van het Oefenprogramma Eten en weten.

Gezonde leefstijl voor iedereen

Overgewicht en obesitas zijn na roken de belangrijkste oorzaak van ziekten in Nederland. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of diabetes. Bijna de helft van de Nederlanders van 20 jaar en ouder is te zwaar. Een gezonde leefstijl en een gezond leven moet voor iedereen in Nederland haalbaar zijn. Kennis helpt om je bewust te worden van een gezonde leefstijl. Over gezonde voeding. Over je lichaam. Diabetes, maag en darm-stelsel. Over hoe de gezondheidszorg in Nederland is geregeld. En dat je op een goede manier kunt praten met een arts. 

Voor wie zijn de programma’s geschikt?

Voor (jong)volwassenen die hun kennis over hun gezondheid willen bijspijkeren of uitbreiden. Het taalniveau start vanaf Instroom, A2 niveau.  Voor Lees & Schrijf! Gezondheid ligt het rekenniveau rond 1F (Standaarden en eindtermen ve). Het niveau van de digitale vaardigheden ligt rond Instroomniveau en Basisniveau 1 (Standaarden en eindtermen ve).

Leuker leren met animatie en video

De afwisseling van video, oefeningen, afbeeldingen en audio maken de programma’s aantrekkelijk, afwisselend en leerzaam. Bij de meeste programma’s haal je een certificaat als je alle oefeningen hebt gemaakt. Met Zorgen voor 2 kun je ook oefenen in de app Samen leren. 

8 programma’s over gezond leven

Begrijp je Lichaam biedt oefeningen waarmee je het lichaam beter leert kennen. De onderwerpen zijn hart- en bloedvaten, luchtwegen en longen, astma, keel en keelontsteking, maag-darmstelsel en diabetes.

Ga naar Begrijp je Lichaam

In De Thuisdokter leer je wat je zelf kunt doen om gezond te blijven of te worden. Je leert over klachten die veel voorkomen zoals rugpijn en hoofdpijn, griep, koorts bij kinderen en diarree. Je krijgt tips over wat je niet moet doen en wat wel en wanneer je naar de dokter gaat. De oefeningen richten zich op reflectie, begrip, woordenschat en handige zinnen. Je oefent met woorden rond ziek zijn en beter worden.

Voor wie?

  • Iedereen met een andere taalachtergrond – NT2
  • Nederlandssprekenden die moeite hebben met lezen en schrijven – NT1
  • Benodigd taalniveau A2/Instroomniveau

Ga naar De Thuisdokter

In Gezond Praten met je dokter leer je door korte stripverhalen met extra vragen een gesprek voeren met je dokter. Je oefent met herkenbare situaties. Omdat jij niet begrijpt wat de dokter zegt, je het gevoel hebt dat de dokter niet luistert of je geen vragen durft te stellen. In dit programma oefen je hoe je dat zou aanpakken. Praten met je dokter helpt je om beter te communiceren met je dokter.

Voor wie?

  • Iedereen met een andere taalachtergrond – NT2
  • Nederlandssprekenden die moeite hebben met lezen en schrijven – NT1
  • Benodigd taalniveau A2/Instroomniveau

Ga naar Gezond Praten met je dokter

In Lees en Schrijf! Eten en Weten leer je over wat voeding gezond maakt of ongezond. Je oefent met lastige woorden, verpakkingen lezen en met rekensommen die van pas komen als je boodschappen doet of kookt. Dieuwertje Blok vertelt je alles wat je moet weten over ons eten. En in elk hoofdstuk wordt een recept gegeven.

Voor wie?

  • Nederlandssprekenden die moeite hebben met lezen en schrijven – NT1
  • Taalniveau **** 1F

Ga naar Lees en Schrijf! Eten en Weten

Lees en Schrijf! Gezondheid geeft praktische informatie over gezondheid en de gezondheidszorg. Je oefent met lezen, rekenen, schrijven en informatie verwerken. Dat doe je aan de hand van allerlei thema’s zoals burn-out, diabetes, gebit, overgewicht, baby/peuter, pubertijd, hart, zwangerschap, rug en ouderen. In elk hoofdstuk komt een ervaringsdeskundige en een arts aan het woord in een video.

Voor wie?

  • Nederlandssprekenden die moeite hebben met lezen en schrijven – NT1
  • Taalniveau ***** 1F-2F
  • Rekenniveau ligt rond 1F

Ga naar Lees en Schrijf! Gezondheid

In Zorgen voor 2 vind je oefeningen en tips over mantelzorg. Wat heb je nodig wanneer je voor iemand zorgt?
Of waar moet je op letten? In de video’s en animaties komen herkenbare situaties aan bod. Bijvoorbeeld hoe je het keukentafelgesprek voorbereidt. Of hoe je werk of school en zorgtaken combineert. Je leert dat er speciale regelingen zijn. Hoe je sociale media kunt gebruiken om afspraken te maken. En hoe je informatie over mantelzorgen op internet opzoekt. Met dit programma krijg je praktische tips. En leer je als mantelzorger nadenken over je eigen situatie.

Voor wie?

  • Iedereen met een andere taalachtergrond – NT2
  • Nederlandssprekenden die moeite hebben met lezen en schrijven – NT1
  • Benodigd taalniveau A2/Instroomniveau

Ga naar Zorgen voor 2

In Naar je huisarts legt Steffie uit hoe een afspraak bij de huisarts gaat. Steffie helpt om je goed voor te bereiden. Je oefent met een afspraak maken. Door een paar vragen te beantwoorden kun je je klachten in kaart brengen. Dit document kun je printen en meenemen naar je huisarts. Als je de vragen liever in het Arabisch beantwoordt, kan dat ook. Het document kan gewoon in het Nederlands worden uitgeprint.

Ga naar Steffie Naar je huisarts

Steffie Orgaandonatie

Steffie legt je alles uit over de nieuwe donorwet. In deze wet staat hoe het doneren van organen en weefsels in Nederland precies werkt. En je leert hoe het doneren van organen precies werkt.

> Naar Steffie Orgaandonatie

De diversiteit aan lesmateriaal past goed bij onze cursisten

-licentiehouder

Hoe werkt Oefenen.nl?

Oefenen.nl gelooft in een wereld waarin iedereen mee kan doen. Thuis en/of op het werk (inclusie). Thuisgebruik van Oefenen.nl is gratis. Organisaties zoals bibliotheken, scholen, bedrijven en welzijnsorganisaties kopen een licentie. Zij krijgen toegang tot het Volgsysteem en extra materiaal om hun deelnemers te begeleiden.

Punten halen & certificaten

Door te oefenen, haal je punten op  Oefenen.nl. En met die punten verdien je badges (plaatjes). Voor elke gemaakte oefening, krijg je punten. En bonuspunten als je een module, een hoofdstuk of een programma afmaakt. Het puntensysteem stimuleert iemand om verder te gaan met oefenen. Als je alle oefeningen van een programma hebt gemaakt, ontvang je een certificaat.

Feiten

2.212
mensen oefenen in 2023 met Begrijp je lichaam

1.883
mensen oefenen in 2023 met Lees en Schrijf! Gezondheid

Extra materiaal

Voor deelnemers, docenten en intermediairs is het volgende materiaal beschikbaar:

  • Instructieblad Starten met Oefenen.nl
  • Voorlichtingsmap van Begrijp je lichaam
  • PDF van het boekje Tips voor de Thuisdokter
  • PDF van de fotostrip Gezond Praten met je doktor
  • Boek: Kassa 3 Soap in de supermarkt
  • Werkboek Lees en Schrijf! Gezondheid
  • Leesboek Voor jou, Verhalen van mantelzorgers
  • Leesboek Wees blij dat je ze nog hebt

Meer weten over onze programma’s?

Bekijk het overzicht van alle programma’s en extra materialen op Oefenen.nl. Voor elke programma is een korte beschrijving opgenomen plus een overzicht van de inhoud. Ook zie je of er extra materiaal bij een programma is, of er nog technische bijzonderheden zijn en of je er een certificaat bij kunt halen.

Neem contact op

Heb je vragen over onze programma’s? Neem dan contact op.


Heleen van Beek

Bedrijfsvoering
070 762 2 762
info@oefenen.nl