Programma’s over werk

Iedereen die beter voorbereid wil zijn op het vinden van werk of juist lekker aan het werk wil blijven kan op Oefenen.nl terecht voor 17 programma’s. Je kunt ontdekken welke beroepen er bij je passen, (digitaal) solliciteren, werkfit blijven, omgaan met de computer, sociale media, taal op het werk en veilig en prettig werken.

De programma’s van het thema werk zijn ontwikkeld door SBCM en staan op de WERK-portal.nl. Als je er via Oefenen.nl mee aan de slag gaat, betaal je als organisatie eenmalig €17,10 op de reguliere licentiekosten om met 17 programma’s te werken.

programma's over werk

Meer grip op werk door te oefenen

Werk helpt je om nog beter mee te doen aan de maatschappij. Het is belangrijk voor het geloof in jezelf. Je verdient zelf je geld. Dat geeft vertrouwen. Daarom is het belangrijk te oefenen met het schrijven van een sollicitatiebrief en een cv, te leren hoe je een profiel maakt op LinkedIn en leert netwerken. Ook hoe je omgaat met lastige situaties op het werk of wat er van je wordt verwacht als je niet kunt werken.

Het gemak van één Volgsysteem

Als je via Oefenen.nl met de werkprogramma’s aan de slag gaat, betaal je €17,10 om de programma’s aan te sluiten. De resultaten zijn direct zichtbaar in ons Volgsysteem. Ook kun je de programma’s opnemen in leerroutes. Daarnaast is het voor deelnemers handig om maar op één platform in te loggen.

Voor wie zijn werkprogramma’s geschikt?

Voor volwassenen zonder startkwalificatie. Dankzij de audio-ondersteuning en het ondersteunend beeldmateriaal zijn de programma’s over werk ook geschikt voor mensen die lezen lastig vinden.

Bekijk de programma’s over werk

17 programma’s over Werk

Solliciteren

Welk werk past bij jou? Wie ben jij als persoon en wat vind jij leuk?
We gaan je helpen om dat te ontdekken! Je doorloopt drie stappen:

 • Wie ben ik?
 • Wat wil ik?
 • Waar pas ik?

De resultaten kun je aan het einde van het programma downloaden. Het is leuk én leerzaam.
Beknopte handleiding (voor begeleiders) bij programma volgt nog en kan opgevraagd worden bij SBCM.

> Bekijk hier de promo

Ben je op zoek naar een baan? Dan moet je solliciteren. Je reageert op een vacature en wordt misschien uitgenodigd voor een gesprek. Met dit programma ben je goed voorbereid!

Je ontdekt wat jouw kwaliteiten zijn en welke banen daarbij passen. Ook leer je hoe je vacatures kunt zoeken en hoe je een goede motivatiebrief en cv schrijft. Daarnaast oefen je met goede en minder goede voorbeelden van solliciteren.

> Bekijk de promo

Taal: Nederlands, Engels en Arabisch

Digitaal solliciteren is heel erg handig. In dit programma leer je meer over het gebruik van een digitaal sollicitatieformulier. Ook ontdek je hoe je social media (LinkedIn en Facebook) en Google Alerts kunt gebruiken in je zoektocht naar werk. Tot slot leer je hoe je een videosollicitatie kunt maken.

In elke module kan ook een naslagwerk (pdf) gedownload worden.

Met het programma Solliciteren en je netwerk verken je jouw eigen netwerk. Je zult ervaren dat dit veel groter is dan je denkt!

Je netwerk kun je inzetten bij het vinden van een baan. Aan de hand van voorbeelden leer je hoe je dit kunt doen. Je ontdekt ook hoe je sociale media kunt gebruiken om jouw netwerk te vergroten. En weet jij al hoe je jezelf online het beste kunt presenteren?

Werknemersvaardigheden

Met Aan de Slag Blijven ontwikkel je jouw algemene werknemersvaardigheden. Door oefeningen ontdek je wat de geschreven en ongeschreven regels op de werkvloer zijn.

Het programma bestaat uit zeven modules: jezelf presenteren, plezierig werken, samenwerken, omgaan met elkaar, professioneel gedragen, professioneel werken en omgaan met veranderingen. Daarnaast is er een introductiemodule Wat weet je al?

Taal: Nederlands, Engels en Arabisch

> Bekijk de promo

Het programma Basisveiligheid is een hulpmiddel om VCA-zaken uit te leggen. Het is een mooie voorbereiding of aanvulling op een VCA-cursus. Het programma bevat video’s, foto’s en oefeningen en is zelfstandig te doorlopen. Er is ook een proefexamen beschikbaar.

> Bekijk de promo

Het programma Omgaan met elkaar helpt jou om beter en plezieriger samen te werken. Weet jij bijvoorbeeld hoe je agressie en pesten op het werk kun voorkomen?

Het programma bestaat uit 3 modules: Samenwerken, Agressie en Pesten. In elke module worden videofragmenten getoond die laten zien wat er kan gebeuren als je op een verkeerde manier reageert op een situatie.

> Bekijk de promo

Met Handige Herman leren deelnemers veilig en prettig te werken. Hoe kun je ongelukken op de werkvloer voorkomen? Hoe werk je veilig met machines? En hoe voorkom je lichamelijke klachten? Het programma Veilig werken met Handige Herman maakt je bewust van risico’s op het werk en leert je hoe er mee om te gaan.

Handige Herman is er voor de sectoren: inpakken, montage, schoonmaak, post en groen. 

> Bekijk de promo

Wat doe je als je denkt dat je niet kunt werken? Bijvoorbeeld omdat je je arm gebroken hebt? Of omdat je koorts hebt? Het programma Wat als je ziek bent? geeft je alle informatie die je nodig hebt in zo’n situatie. Je leert te overleggen met je leidinggevende en je zult ontdekken dat er meer mogelijkheden zijn dan je denkt. 

Aan de hand van dit programma leer je wat er van je verwacht wordt én hoe je moet handelen als je écht niet kunt werken. Het programma bestaat uit vier hoofdstukken:

 • Werknemer en collega
 • Wat als je ziek bent gesprek
 • Vervangend werk
 • Je kunt niet werken.

Taal: Nederlands, Engels, Arabisch

Met Werkfit ontwikkel je jouw algemene werknemersvaardigheden. Aan bod komt bijvoorbeeld:

 • Hoe kun je goed samenwerken? 
 • Hoe vraag je om advies? 
 • En hoe ga je om met kritiek?

Er zijn 20 modules. Elke module bestaat uit 2 lessen, elke les kan op 3 niveaus gevolgd worden: makkelijk, gemiddeld of moeilijk. De lessen op het niveau moeilijk zijn vergelijkbaar met een entreeopleiding niveau 1.

Geef KLEUR aan je WERK

Geef KLEUR aan je WERK helpt je ontdekken hoe je meer plezier in jouw werk krijgt. Het programma bestaat uit vier hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk krijg je informatie over wat werkplezier inhoudt. Daarna ga je een team helpen aan meer werkplezier. Wil je weten hoe het staat met jouw werkplezier? Doe dan eens de scan. In het laatste hoofdstuk kun je aan de slag met uitdagingen om meer kleur te geven aan je werk!

Duur: 60-90 minuten
Taalniveau:1F/A2
Bewijs van deelname: Ja

Digivaardig

De computer heb je steeds vaker nodig. Thuis, maar ook op het werk. Leer de basis van het werken met een computer. Bijvoorbeeld het gebruik van de muis en het toetsenbord, veilig internetten en e-mailen.

Heb je Word nodig in je werk of voor thuis? Leer er meer over in dit programma! Er zijn drie modules: Word 2010, Word 2013 en Word 2016.

Microsoft Word is het meest gebruikte programma om teksten te bewerken. Maar als je nog nooit met Word gewerkt hebt, is hulp bij het ontdekken van alle mogelijkheden welkom. Dit programma biedt je die hulp. Stap voor stap maak je kennis met alle onderdelen van Word.

Heb je Excel nodig in je werk of voor thuis? Leer er meer over in dit programma! Er zijn drie modules: Excel 2010, Excel 2013 en Excel 2016.

Het rekenprogramma van Microsoft Office heet ‘Excel’. Excel is onmisbaar als je overzichten moet maken en bijhouden. Je leert in dit programma onder meer:

 • Alles over de begrippen werkblad en werkmap
 • Hoe je een werkmap opmaakt en formules gebruikt
 • Knippen, plakken en kopiëren in Excel
 • Celverwijzingen maken en celeigenschappen aanpassen
 • Kolommen, rijen en grafieken gebruiken

Welke apps gebruik jij al? In dit programma komen handige (gratis) apps voorbij. Waarvoor gebruik je de apps? En hoe werken ze? Haal meer uit je mobiel!

Taal

Om te kunnen lezen, schrijven en rekenen moet je veel oefenen. Het programma Taal en Rekenen helpt je daarbij!

Er zijn vijf modules:

 • Lezen
 • Schrijven
 • Spelling
 • Woorden op het werk
 • Rekenen

Elke module is er op twee niveaus. Je krijgt steeds uitleg en gaat daarna zelf oefenen. Heb je een module succesvol afgerond? Dan krijg je een bewijs van deelname!

Taal en Werk helpt jou om de Nederlandse taal te leren. Welke woorden kom je tegen op het werk? Je kunt het programma volgen op twee taalniveaus: A2 en B1. Weet je jouw taalniveau niet, dan kun je een instaptest maken.

Op elk niveau oefen je met woordenschat, grammatica en spelling. 

Arie helpt je daarbij. Hij laat je het bedrijf zien en bezoekt samen met jou de verschillende ruimtes. In elke ruimte komt een ander thema aan bod. En kun je oefenen.

> Bekijk de promo

Informatie voor organisaties

Voor elk programma is een handleiding met achtergrondinformatie beschikbaar. Ook zijn er bij sommige programma’s werkbladen of handreikingen ontwikkeld om dieper op de stof in te gaan. Je kunt hier alle documenten downloaden.

Een computer wordt niet moe van herhalen. Het is goed dat mensen steeds de mogelijkheid hebben om een oefening op nieuw te doen.

‑ Cockie van de Kamer, leerwerkbedrijf WVS

Neem contact op

Heb je vragen over onze programma’s? Neem dan contact op.


Heleen van Beek

Bedrijfsvoering
070 762 2 762
info@oefenen.nl