Oefenprogramma Klik & Tik. De start van Oefenen.nl is er nu ook voor iedereen die Engels spreekt en wil leren werken met de computer. Webhulp Jomi legt in het Engels eenvoudig uit hoe de muis werkt, hoe je kunt klikken, typen en het internet opstart. Dit is een opstapje naar het programma Klik & Tik. De basis.

Zo’n 1,9 miljoen mensen in Nederland zijn niet of nauwelijks digitaal vaardig. Terwijl de maatschappij steeds digitaler wordt, door internetbankieren, inloggen met DigiD, online afspraken maken, solliciteren of belastingaangifte doen. Steeds meer zaken worden via de computer op internet geregeld. Voor nieuwkomers kan dit extra lastig zijn. Zij moeten een nieuwe taal leren en soms daarnaast ook digitale vaardigheden aanleren. De samenleving vraagt om digitale zelfredzaamheid. Als dat niet lukt, heeft dat direct gevolgen voor hun zelfvertrouwen, financiën en gezondheid.


Klik & Tik

Met de oefenprogramma’s Klik & Tik van Oefenen.nl leren volwassenen, die een zetje nodig hebben, omgaan met een computer of tablet en met het internet. Het gaat om de basis zoals de computer aan- en uitzetten, geluid regelen, scrollen, slepen, downloaden, informatie zoeken op internet. Maar ook veilig internetbankieren, zoeken en surfen op internet, een reis plannen en hoe Mijn overheid werkt. In 2019 waren er ruim 400.000 bezoeken op de Klik & Tik-programma’s. Ruim 300 bibliotheken bieden Klik & Tik-cursussen aan. Ook aan nieuwkomers.


Samenwerking Steffie

Klik & Tik. De start is in 2019 ontwikkeld met Stichting Leer zelf online, bekend van de Steffie-programma’s. Het programma is opgezet op verzoek van bibliotheken en organisaties die met statushouders werken. Zij gaven aan dat er behoefte was aan een nog simpeler Klik & Tik-programma, vooral voor anderstaligen. Er zijn inmiddels ook vertalingen in het Tigrinya en Arabisch. Met Klik & Tik. De start Engels helpt Oefenen.nl vooral nieuwkomers uit Afrikaanse, Aziatische en Oost-Europese landen. De vertaling is gefinancierd door de KB, nationale bibliotheek.

 

> Bekijk het programma

 

Samenvatting

  • Ruim 300.000 mensen hebben een account op Oefenen.nl
  • In 2019 waren er 1,4 miljoen bezoeken op Oefenen.nl
  • 1,9 miljoen Nederlanders hebben onvoldoende digitale vaardigheden terwijl hun omgeving steeds digitaler wordt
  • 388 organisaties hebben een licentie op Oefenen.nl
  • Ruim 300 bibliotheken bieden Klik & Tik cursussen aan
  • 31 procent van de bezoeken op Oefenen.nl betreft oefenen met programma’s om digitale vaardigheden te verbeteren
  • 383 mensen halen een certificaat als zij een programma met goed gevolg afronden, 41 procent van deze volwassenen haalt een Klik & Tik-certificaat

 

+++

Oefenen.nl is een online leeromgeving waar (jong)volwassenen kunnen oefenen met de basiskennis en vaardigheden van taal, rekenen en digitale vaardigheden. Ook leren ze over het omgaan met geld, opvoeding en gezondheid. Oefenen.nl is een laagdrempelige en interactieve manier van leren want mensen kunnen de leeromgeving individueel en in eigen tempo gebruiken. Ze kunnen zelf thuis gratis gebruik maken van de programma’s op Oefenen.nl. Bibliotheken, scholen en andere instanties werken met betaalde licenties en kunnen cursisten begeleiden via een Volgsysteem.

 

+++

Noot voor de media – niet voor publicatie

Voor informatie over Oefenen.nl en of vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met Lies Petersen, communicatieadviseur van Oefenen.nl, l.petersen@oefenen.nl telefoon: 06 – 14 41 48 63. Alle beelden zijn rechtenvrij beschikbaar voor publicatie.