Tips voor de Week van Lezen en Schrijven

De Week van Lezen en Schrijven (8 tot en met 15 september) komt er weer aan.
Ben je op zoek naar inspiratie voor het organiseren van activiteiten? We zetten enkele Oefenen.nl-tips op een rij.

Het leesplankje 3: Oefen moeilijke woorden

Met Het leesplankje 3 oefenen deelnemers moeilijke Nederlandse klanken, letters en woorden. Zoals schoen of markt, chips of leeuw. Het gaat om de letters ch – aai/ooi/oei – c – uw/ieuw/eeuw – sch – rst/rts/rkt – spr/str. En met woorden die uit een andere taal komen zoals taxi of yoghurt.

Tip: Vraag je deelnemers moeilijke woorden op te zoeken in kranten, boeken en tijdschriften. Oefen met woorden waarvan de klanken anders zijn dan je ze schrijft.

> Ga naar Het leesplankje 3

Steffie Goed nieuws

Steffie Goed nieuws brengt alleen maar positief nieuws. De teksten zijn toegankelijk en geschreven op B1-niveau. De berichten op Steffie Goed nieuws worden ook voorgelezen en deelnemers kunnen vragen beantwoorden. Positieve nieuwsberichten kunnen mensen weer verbinden met de actualiteit en zorgen voor een positievere instelling.

Tip: Vraag deelnemers om goed nieuws te verzamelen uit de kranten of tijdschriften en praat daarover in de groep. Waarom viel je oog op dit bericht? Waarom is het voor jou goed nieuws? En waarover zou je vaker willen lezen?

> Ga naar Steffie Goed nieuws

Leerroute brieven en berichten

Oefenen.nl heeft een nieuwe leerroute: Brieven en berichten. Deelnemers oefenen met lezen en schrijven van brieven en berichten. De leerroute bestaat uit 8 online lessen. Met extra oefeningen uit de werkboeken van Lees & Schrijf!, oefenbladen van De Liedjeskast en met cursistenbladen. Deelnemers krijgen huiswerk zoals ‘schrijf een ansichtkaart’ of ‘schrijf een brief of e-mail’. Je vindt deze kersverse Leerroute in het Volgsysteem.

> Ga naar het Volgsysteem

Lees en schrijf! Extra lezen

In Lees en schrijf! Extra lezen oefen je met lezen van artikelen en folders, instructies, reclame en oproepen, brieven en e-mail en gedichten en verhalen.

Tip:
Vraag deelnemers om reclamefolder mee te nemen naar de les en bespreek de moeilijke woorden.
Maak met je deelnemers een mooi gedicht over de zomer.

> Ga naar Lees en schrijf! Extra lezen

Oefenen.nl puntenchallenge

Houd een puntenchallenge met jouw deelnemers. Want als je oefent, verdien je punten. De deelnemer met de meeste punten op Oefenen.nl, wint. In het Volgsysteem zie je hoeveel punten elke deelnemer heeft verdiend. Organiseer een feestelijk moment waar je de top-3 en winnaar bekendmaakt. Deel je foto op sociale media en tag ons!

Karaokemiddag of zangwedstrijd met De Liedjeskast

Organiseer een karaokemiddag of een zangwedstrijd. Want zingen mag weer. Deelnemers zingen een liedje uit De Liedjeskast en leren tegelijkertijd de Nederlandse taalregels.

> Bekijk hier de afspeellijst van De Liedjeskast (ook te vinden op Spotify) of bekijk hier de karaokeversies. De liedteksten vind je ook in ons Volgsysteem.

Taal en bewegen

Oefenen met de Nederlandse taal en bewegen? Dat kan met de video’s van Gespierde taal. Elke aflevering bestaat uit een sportles, zoals Zumba, aerobic en Pilates. En ondertussen oefenen deelnemers met woorden en zinnen over het lichaam en sporten. Zo blijf je fit en leer je ook nog eens de Nederlandse taal.

> Bekijk hier de afspeellijst van Gespierde taal

Oefen-LINGO!

Speel de Oefenen.nl-variant van het bekende spel LINGO! Met dit woordspel leren deelnemers woorden herkennen, spellen en hoe woorden in elkaar zitten.

> Ga naar Oefen-LINGO

Nog meer tips

Heb je nog meer Oefenen.nl tips voor de week van lezen en schrijven? Deel ze via onze digitale ideeënbus.