Gecijferdheid

Snel uitrekenen of je genoeg geld terugkrijgt, weten hoeveel reistijd je nodig hebt om op je bestemming te komen of uitrekenen hoeveel verf je nodig hebt voor het verven van een muur. Als je moeite hebt met rekenen, getallen en met geld kan dat soms lastig zijn. Op Oefenen.nl kunnen (jong) volwassenen hun basisvaardigheden uitbreiden of bijspijkeren. Op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden. En leren zij ook over omgaan met gezondheid, duurzaam wonen en met werk. Onder begeleiding of thuis. Zo kan iedereen die een zetje nodig heeft, beter meedoen aan de snel veranderende digitale samenleving.

Ramon oefent met rekenen en geld.  Hij vertelt waarom heel veel oefenen hem helpt.

Oefenen om rekenvaardigheden te verbeteren en je zekerder te voelen

Op Oefenen.nl kunnen deelnemers hun rekenvaardigheden verbeteren en daarmee oefenen binnen de context van verschillende situaties. Ze oefenen met talige rekensommen, beeldende rekensituaties en situaties uit het dagelijks leven. Zo kunnen zij zich ontwikkelen op het gebied van gecijferdheid.

Rekenprogramma’s

In Lees en Schrijf! Geld en rekenen oefen je met contant betalen, betalen via internet en in termijnen. Je leert hoe je korting moet berekenen en hoe je kunt sparen. Je kunt oefenen met optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Je leert hoe je moet rekenen en hoe je met geld moet omgaan.

Voor wie?

 • Nederlandssprekenden die moeite hebben met lezen en schrijven – NT1
 • Benodigd taalniveau 1F
 • Rekenniveau 1F

Ga naar Lees en Schrijf! Geld en rekenen

Tel je Geld helpt om beter met je geld om te gaan en om schulden te voorkomen. Je krijgt met dit programma inzicht in je financiën, je leert welke uitgaven je altijd hebt en wat goedkoper kan, en je leert keuzes te maken in je uitgaven. Ook leer je omgaan met de Budgetplanner. Je werkt aan kennis, taal- en rekenvaardigheden en digitale vaardigheden. In ieder hoofdstuk is aandacht voor reflectie op je eigen situatie.

Voor wie?

 • Nederlandssprekenden die moeite hebben met lezen en schrijven – NT1
 • Benodigd taalniveau 1F
 • Rekenniveau 1F
 • Digitale vaardigheden niveau rond Instroomniveau en Basisniveau 1


Tip

Voor iedereen die in Amsterdam of Den Haag woont zijn er nu extra video’s gemaakt. Hier zie je waar je budgethulp kunt krijgen en welke extra regelingen er zijn. Zodat iedereen kan blijven meedoen.

Ga naar Tel je geld

De Budgetplanner is een tool, een hulpmiddel om je inkomsten en uitgaven bij te houden, een online huishoudboekje dus. Wanneer je maandelijks je inkomsten en uitgaven hebt ingevuld, krijg je een jaaroverzicht. In Tel je geld oefen je ook met de Budgetplanner. Daarna kun je de Budgetplanner blijven gebruiken, ook zonder in te loggen op Oefenen.nl. In verband met de privacy moet je je voor de Budgetplanner eenmalig apart registreren en krijg je een aparte inlogcode.
Ga naar Budgetplanner

Je leert over getallen, verhoudingen, meten en verbanden leggen. Je oefent rekensituaties tot niveau 1F/2A die voor iedereen herkenbaar zijn.

Dit programma stopt op 1 juli 2024

Taalprogramma’s

Lees en Schrijf! Uit en thuis is een oefenprogramma voor lezen en schrijven met uitleg en tips. Het gaat over het gewone leven in en om het huis, daarin moet je soms taal- en rekendingen doen. Bijvoorbeeld een briefje lezen, een formulier invullen of uitrekenen hoeveel je moet betalen.

Voor wie?

 • Nederlandssprekenden die moeite hebben met lezen en schrijven
 • Benodigd taalniveau NT1/1F

Ga naar Lees en Schrijf! Uit en thuis

Lees en Schrijf! Eten en Weten is een programma over gezond eten. Dieuwertje Blok vertelt alles wat je moet weten over ons eten. Je oefent met lastige woorden, verpakkingen lezen en met rekensommen die van pas komen als je boodschappen doet of kookt. Bij elk hoofdstuk kun je een toets maken.

Voor wie?

 • Nederlandssprekenden die moeite hebben met lezen en schrijven – NT1
 • Benodigd taalniveau 1F

Ga naar Lees en Schrijf! Eten en weten 

In Lees en Schrijf! Gezondheid krijg je praktische informatie over je gezondheid en de gezondheidszorg. Je oefenen met lezen, schrijven en spelling. Met rekenen-tijd, data en geld.

Voor wie: 

 • Iedereen die moeite heeft met de Nederlandse taal
 • Taalniveau is NT1: 1F-2F

Ga naar Lees en Schrijf! Gezondheid 

In Lees en Schrijf! Taal op het werk oefen je met lezen, schrijven en spelling. Met rekenen-tijd, data en geld.

Voor wie?

 • Iedereen die moeite heeft met de Nederlandse taal
 • Taalniveau is NT1: 1F

Ga naar Lees en Schrijf! Taal op je werk

Dit programma biedt een aantal cijfermatige oefeningen.

Voor wie: 

 • Voor iedereen die Nederlands wil leren (NT2)
 • Taalniveau ** 0 – A1

Ga naar Taalklas.nl Plus

Voor wie zijn de rekenprogramma’s geschikt?

De rekenprogramma’s op Oefenen.nl voor volwassenen die hun rekenvaardigheden willen bijspijkeren of uitbreiden. Zij hebben vaak last van rekenangst die op school is ontstaan.

 • Het taalniveau ligt voor de rekenprogramma’s op 1F/B1.
 • Het rekenniveau ligt rond niveau 1F (Standaarden en eindtermen ve).
 • Het niveau van de digitale vaardigheden ligt rond Instroomniveau en Basisniveau 1 (Standaarden en eindtermen ve).

Leren stimuleren

Door te oefenen, halen deelnemers op Oefenen.nl punten. Als een deelnemer alle oefeningen van een programma heeft gemaakt, ontvangt hij een certificaat.

De kracht van onze programma’s

 • Afwisseling van video, oefeningen, afbeeldingen en audio.
 • Makkelijk om mee te werken
 • Leren in de context
 • Stap voor stap leren
 • Punten halen en een certificaat
 • Meer zelfvertrouwen

Verdiepen in gecijferdheid op de kennisbank

Wil jij meer weten over de didactiek van gecijferdheid? Lees dan het artikel ‘Volwassenen rekenen: de didactiek van gecijferdheid’, een artikel uit de reeks van Leren in de educatie, Lesgeven, begeleiden en faciliteren. Met de artikelen kun je verdiepen in verschillende onderwerpen van volwasseneneducatie. Lees meer of bestel het boek Leren in de educatie bij eenvoudigcommuniceren.nl

Aan de slag met Oefenen.nl?

Organisaties zoals bibliotheken, scholen, welzijnsinstellingen en bedrijven kopen een licentie. Met een licentie op Oefenen.nl krijg je als begeleider toegang tot het Volgsysteem en kun je resultaten van je deelnemers volgen. In het Volgsysteem vind je ook veel extra oefenmateriaal zoals handleidingen, cursistenmateriaal en extra opdrachten. Lees ook onze brochure.

Neem contact op

Heb je vragen over onze programma’s? Neem dan contact op.


Heleen van Beek

Bedrijfsvoering
070 762 2 762
info@oefenen.nl