Hoe organiseer je een online taalcafé? Hoe zet je leerroutes Nederlands in? Wat moet je weten om zelf leerroutes te maken? En hoe zorg je voor het vasthouden van enthousiaste ‘afgestudeerde’ Klik & Tik-ers? Deze relevante vragen stelden medewerkers van bibliotheken op 4 februari tijdens de ‘Vraag- en antwoordsessie’ over het Aanbod voor bibliotheken. Daarom zetten we per direct zes leerroutes Nederlands voor alle bibliotheken aan. En delen we tips van bibliotheken over het organiseren van online taalcafé’s.

Speel woordspelletjes
Speel pim-pam-pet – je draait aan een schijf die stopt bij een letter (te koop in een speelgoedwinkel) en maak zelf vragen zoals: Noem een dier, meisjesnaam, fruit met letter x) Zoek het woord met x letters (zoals galgje). Laat iemand vertellen over zijn oma, gerecht dat hij/zij heeft gekookt. Deze opdracht werkt het beste als iemand het kan voorbereiden voor de volgende les. (tips van Bibliotheek Katwijk, Monique Kromhout). Maak ook gebruik van andere woordspelletjes. Zoals bingo, dictee, voorwerp tekenen en raden wat het is.
Kies voor het Rad van Fortuin via Wordwall.net/nl. Draai aan het wiel om een woord, naam of thema te kiezen
Oefenen.nl biedt ook spelletjes, zoals Oefenlingo.

Maak een instructie van de overleg-applicatie
Wat je ook gebruikt, Zoom, Teams, Google Meet: voor mensen die niet zo digitaal vaardig zijn of de applicatie niet vaak gebruiken, is het handig om een stappenplan te maken. Bied het stappenplan aan in combinatie met een telefoonnummer van een taalvrijwilliger (taalmaatje). Zo kan de deelnemer om hulp vragen als hij vastloopt.
Tip van bibliotheek Rijn en Venen

Maak gebruik van de bibliotheek licentie-  je collega Klik & Tik weet vast meer!
Ben je als taalcoördinator van het Taalhuis al op de hoogte van de bibliotheeklicentie op Oefenen.nl? Bijvoorbeeld om te werken met de taalprogramma’s en accounts aan te maken voor je deelnemers. Bekijk wat de licentie voor bibliotheken inhoudt. Er zijn meer dan 20 taalprogramma’s.

Praat over je eigen stad of dorp
Bij de online taalcafé’s gaat het vooral om contact onderhouden en oefenen van spreekvaardigheid. Laat bijvoorbeeld foto’s van gebouwen in de stad of het dorp (station, stadhuis, molen) zien en vraag wat je daar kunt doen.
Tip van bibliotheek Aan Zet

Oefen samen met de uitspraak
Om Nederlandse klanken, letters en woorden te oefenen kun je gebruikmaken van Het Leesplankje 1 en 2. Met Het Leesplankje 1 oefenen NT2-leerders met Nederlandse klinkers, letters en woorden en zien hoe de klanken in de mond gevormd worden. Bij Het Leesplankje 2 zijn er honderd zelfstandige naamwoorden geselecteerd waar vooral NT2-leerders moeite hebben. De woorden worden uitgesproken en meerdere keren herhaald.
In Station Nederlands 1 en Station Nederlands 2 luisteren NT2-leerders naar langzaam gesproken gesprekken. Over kennismaken op een feestje, een gesprek bij de dokter, zoeken naar werk en een gesprek op school van je kinderen. Zij beantwoorden vragen en maken oefeningen met woorden en zinnen.

Maak gebruik van onze leerroutes Nederlands 1- naar A1* en Nederlands 2- naar A1*
De leerroutes bestaan uit 10 of 12 lessen met oefeningen uit verschillende taalprogramma’s en zijn aangevuld met relevante video’s. De sterretjes bij de leerroute zijn hetzelfde als de niveaus op onze site. Voor bibliotheken staan de zes leerroutes Nederlands direct aan. En kun je er meteen gebruik van maken. Lees meer over de leerroutes Nederlands.

Gebruik ons Youtube-kanaal 
Hakim vraagt mensen op straat naar Nederlandse gewoontes, te zien in de interviewreeks van Gewoon? Hoezo gewoon? Over haring happen, wat Nederlanders eten en hoe ze zijn door de ogen van een ander. Leuk als gespreksonderwerp.