Veilig internetten is belangrijk en actueel. Daarom werkt Oefenen.nl aan een nieuw Klik & Tik-programma Klik & Tik. Veilig online. Met de 7 Gouden Regels voor veilig internetten leer je hoe je (on)veilige websites herkent, hoe je sterke wachtwoorden kiest en waar je op moet letten als je online betaalt. Als je de Gouden Regels kent, ga je oefenen om die regels toe te passen in herkenbare situaties.

> Lees meer over Klik & Tik. Veilig online en download de toolkit

Hoofdstukken

Gouden regels Situaties
1. Beveilig je apparaten 8. Shoppen
2. Kies sterke wachtwoorden 9. Veilig betalen
3. Klik nooit zomaar op links 10. Internetbankieren op je telefoon
4. Check altijd de webwinkel 11. Daten
5. Check de wifi 12. Zaken regelen
6. Pas op met je gegevens 13. WhatsAppen
7. Vraag hulp bij twijfel 14. Gehackt
15. Privacy
16. Nog steeds drempelvrees?

 

Aansluiten bij campagne Senioren en Veiligheid van ministerie van Justitie en Veiligheid
Oefenen.nl sluit ook aan bij de campagne Senioren en Veiligheid, georganiseerd vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid die op 1 september van start is gegaan. In deze campagne krijgen senioren concrete tips krijgen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van internetcriminaliteit en krijgen ze te horen wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ is er gedurende vier weken aandacht aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes).
Op 22 september schuift Lies Petersen van Oefenen.nl aan bij het webinar over phishing en zal ook hier nog benadrukken dat je voor allerlei vragen over veilig werken met de computer, tablet en internet terecht kan bij de bibliotheek.

> Campagne Senioren en Veiligheid