Staatssecretaris Raymond Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft vrijdag 9 oktober het startsein voor het nieuwe programma Klik & Tik. Veilig online van Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl.

De lancering vindt plaats tijdens de Maand van de Veiligheid en is geprogrammeerd in samenwerking met bibliotheek Den Haag. Raymond Knops die ook verantwoordelijk is voor de digitale inclusie gaat met cursisten van Bibliotheek Den Haag online in gesprek over veilig internetten. Het programma Klik & Tik. Veilig online is ontwikkeld met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en gemeente Den Haag. Bekijk hieronder de terugblik van de lancering.

 

Bron video: het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 

Toename internetfraude
Sinds 2019 is er een sterke toename van internetfraude. Internetcriminelen gebruiken e-mail, sms, WhatsApp, Messenger, Marktplaats en Twitter voor het versturen van valse berichten.Veel burgers letten onvoldoende op veiligheid: men is weinig alert op phishing, werkt met onveilige instellingen of weet niet wat te doen bij calamiteiten. Daarom heeft Oefenen.nl de reeks van Klik & Tik-programma’s uitgebreid met een zesde programma Klik & Tik. Veilig online.

7 Gouden Regels
Met Klik & Tik. Veilig online leren (jong) volwassenen de 7 Gouden Regels voor veilig internetten. Hoe je (on)veilige websites herkent, sterke wachtwoorden kiest en waar je op moet letten als je online betaalt. Welke link je kunt vertrouwen, hoe je veilig omgaat met wifi, hoe je veilig gegevens deelt en hoe je veilig online betaalt. In dit programma leer je de Gouden Regels toepassen in herkenbare situaties.

Reflecteren op eigen gedrag
Klik & Tik. Veilig online is ontwikkeld voor (jong) volwassenen die de weg weten op internet, maar onzeker zijn of ze dat op een veilige manier doen. Programma’s op Oefenen.nl zijn gemaakt in eenvoudige taal, voorzien van video, audio en beeldmateriaal. Ook in dit programma gaat het om leren op een laagdrempelige en interactieve manier. Het programma kan individueel en in eigen tempo worden gevolgd. Klik & Tik. Veilig online zet vooral in op bewustwording en reflecteren op je eigen gedrag in vergelijkbare situaties. Oefenen.nl wil geen internetangst aanjagen, maar zorgen dat mensen die oefenen met het programma verantwoord en met plezier bezig zijn.

Veilig digitaal meedoen
Digitaal meedoen wordt steeds belangrijker. Bibliotheken spelen een steeds belangrijkere rol in het digitaal op weg helpen van burgers. En een groot deel van de mensen die oefenen, doen dat in een van de 370 bibliotheken waar met name aan ouderen Klik & Tik-cursussen wordt gegeven en waar inloopspreekuren zijn.

Feiten

  • Banken geven aan dat er in 2019 een sterke toename was van poging tot fraude en oplichting.
  • Internetcriminelen gebruiken e-mail, sms, WhatsApp, Messenger, Marktplaats en Twitter voor het versturen van valse berichten. De totale schade door fraude in het betalingsverkeer bedroeg in 2019 24,1 miljoen euro. In 2018 was dat 12,6 miljoen euro.
  • Zo’n 370 bibliotheken bieden Klik & Tik-cursussen. Met deze cursussen helpen zij vooral ouderen om te leren werken met de computer, tablet en het internet.
  • In 2019 leren al bijna 41.000 mensen zelfstandig thuis of onder begeleiding via Oefenen.nl om beter om te gaan met een computer en het internet.
  • Naast het onlineprogramma is er ook het werkboek Strips en tips om veiliger te internetten. Met strips, uitleg, tips en vragen over hoe je veiliger kunt internetten. Het werkboek is gemaakt met fotostrips.nl en te bestellen bij uitgeverij Eenvoudig Communiceren.
  • De ontwikkeling van het programma Klik & Tik. Veilig online is medegefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en gemeente Den Haag.

 

> Naar de campagnepagina Klik & Tik. Veilig online

+++

Over Oefenen.nl

Oefenen.nl is een online leeromgeving waar (jong)volwassenen kunnen oefenen met taal, rekenen en computervaardigheden en internet. Ook leren ze over omgaan met geld, opvoeding en gezondheid. Oefenen.nl is een laagdrempelige en interactieve manier van leren want het programma kan individueel en in eigen tempo worden gevolgd. Bibliotheken, scholen en andere instanties werken met betaalde licenties en kunnen cursisten begeleiden via een Volgsysteem. Ook thuis kunnen volwassenen oefenen en een account aanmaken. Oefenen.nl gelooft in een wereld waarin iedereen kan meedoen.

 

+++

Noot voor de media – niet voor publicatie

Voor informatie over Oefenen.nl en beeldmateriaal voor gebruik in de media kunt u contact opnemen met Lies Petersen, communicatieadviseur van Oefenen.nl, telefoon: 06 – 14 41 48 63