Op 12 september is de Klik & Tik-reeks uitgebreid met twee nieuwe online leerprogramma’s: Klik & Tik. De start en Klik & Tik. De tablet. Zo worden mensen digitaal vaardiger. Ze leren stapsgewijs computers en tablets gebruiken en kunnen zelfverzekerd het internet op.

In de onlangs verbouwde bibliotheek van Capelle aan den IJssel, vervulde directeur Conny Reijngoudt de taak van dagvoorzitter en verrichte plaatsvervangend directeur Informatiesamenleving & Overheid Katja Verhulst van het ministerie van BZK de officiële lancering. De uitbreiding is tot stand gekomen met financiële steun van onder andere ING Nederland fonds, Rabobank Foundation en de Koninklijke Bibliotheek.

 

 

 

 

 

 

Klik en Tik. De Start met webhulp Jomi
Klik en Tik. De Start is ontwikkeld voor mensen zonder computerervaring. In eenvoudig taalgebruik leren ze stap voor stap de computer te gebruiken. Webhulp Jomi leert deelnemers in filmpjes hoe ze de computer aan- en uitzetten, omgaan met een muis, naar internet gaan en websites zoeken.

Klik & Tik. De tablet leert swipen
Het programma Klik & Tik. De tablet is gericht op mensen met beperkte digitale vaardigheden maar voor wie de tablet toegankelijker is dan een computer. Het programma is luchtig, maakt mensen enthousiast voor werken met een tablet en geeft hen vertrouwen. Bij het opstarten van het programma kiest een deelnemer voor iPad of Android. Aan de hand van filmpjes en opdrachten laat Arjan de mogelijkheden van een iPad zien en Naomi vertelt hoe Android werkt.

 

 

 

 

 

 

Katja Verhulst van het ministerie van BZK: ‘Programma’s op Oefenen.nl geven digitale handvatten aan een deel van deze grote groep Nederlanders die anders steeds verder buiten de maatschappij komen te staan. Daarom is het goed dat iedereen, senioren, mensen met een laag taalniveau en nieuwkomers op een laagdrempelige manier digitaal zelfredzaam kan worden. De Klik & Tik-programma’s zijn een mooi voorbeeld van digitale inclusie’.

 

 

 

 

 

 

Columnist Eus: Je eigenwaarde stijgt als je kunt meedoen
‘Wat gebeurt er als je formulieren niet kunt lezen of begrijpen, dan kom je in een isolement’, zegt Eus. Dat is vernederend. Mijn ouders kwamen zo’n programma als Klik & Tik niet tegen. Ik heb mijn moeder leren whatsappen, nu appt ze hele dagen foto’s en soundclips. Maar het goede is: ze doet mee. Je eigenwaarde stijgt als je kunt meedoen. Dit soort programma’s zijn er niet alleen voor nieuwkomers. Ik kom uit een achterstandswijk waar ik voetbal met allerlei jongens, ook de Nederlander met blond haar en blauwe ogen. En daar zitten jongens tussen die hun postcode niet kunnen opschrijven. Die doen digitaal ook niet mee’.

 

 

 

 

 

 

Jomi, het zusje van Steffie
‘Er zijn drie miljoen laaggeletterden en digibeten’, zegt Ben Vaske, directeur van de Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl. ‘Met 450.000 mensen die een account hebben op Oefenen.nl helpen we mensen die een zetje kunnen gebruiken. Het nieuwe programma Klik & Tik. De tablet maakten we met input van bibliotheken. Ruim 300 bibliotheken geven Klik & Tik-cursussen en stelden de vraag om een programma te ontwikkelen voor de tablet. En voor Klik & Tik. De start werkten we met Netrex, bekend van de Steffie programma’s. Nu hebben wij Jomi de webhulp, het zusje van Steffie. Zij zal vooral nieuwkomers en mensen met een laag Nederlands taalniveau helpen om met een computer te werken’.

 

 

 

 

 

 

Alle inwoners naar de bibliotheek
‘Digitaal meedoen wordt steeds belangrijker’, zeggen ook Harriët Westerdijk, wethouder van Capelle aan den IJssel en Anton Timm, wethouder van Krimpen aan den IJssel. ‘We bundelen de krachten om samen met bibliotheken en oefenen.nl onze inwoners cursussen aan te bieden. Zodat ze kunnen internetbankieren en een afspraak maken bij de gemeente’.

 

 

 

 

 

 

 

Noot voor de pers
Lees het persbericht
Voor informatie over Klik & Tik en beeldmateriaal voor gebruik in de media kun je contact opnemen met Lies Petersen Communicatieadviseur
Mail: l.petersen@oefenen.nl
Telefoon: 06 – 14 41 48 63