10 tips voor het opzetten van een Open leercentrum bij een werkontwikkelbedrijf. Hoe zet je een Open leercentrum op? En wat is er nodig? Tijdens de inspiratiebijeenkomst georganiseerd door WVS en Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl delen we de belangrijkste tips:

  1. Zorg voor steun van de directie voor het ontwikkelen van basisvaardigheden op de werkvloer.
  2. Zet de deur voor elke medewerker (met een personeelsnummer) open
  3. Doe een intake om inzicht te krijgen wat iemand wil/ kan ontwikkelen. En test dit in de praktijk.
  4. Maak een verdeling tussen het ontwikkelen van werkgerelateerde vaardigheden en basisvaardigheden. Opleiden en volwassen (vak)onderwijs zijn formeel leren. Basisvaardigheden en E-learnings voor werknemersvaardigheden, gezond en veilig werken zijn non-formeel leren.
  5. Werk samen met de duurzame inzetbaarheidscoördinator, leidinggevende van de medewerker en de trajectbegeleider. En verwijs naar elkaar door.
  6. Zorg voor rijke oefenruimtes met computers, voor thematische materialen op papier en (spel)materialen om met het geleerde te oefenen. Daarnaast voldoende begeleiding, op een plek dichtbij de werkvloer.
  7. Sluit aan bij de leervraag van de medewerker.
  8. Laat medewerkers – 2 uur per week- oefenen tijdens werktijd
  9. Kies voor (vrijwillige) begeleiders van de werkvloer en geef ze een training basisvaardigheden.
  10. Stimuleer leerplezier. Maak het laagdrempelig. Zo werven deelnemers elkaar onderling om te gaan leren.

Met deze 10 tips leg je een stevige basis voor het opzetten van een Open leercentrum binnen een werkontwikkelbedrijf. Ze helpen om een leeromgeving te creëren waar (praktijk)medewerkers op hun eigen tempo kunnen groeien in vaardigheden die hen verder helpen — op het werk én daarbuiten.