Samenleving

Hoe werkt MijnOverheid? Wat moet je weten over verkiezingen? Hoe werkt stemmen? Hoe kan ik water besparen met douchen? Wat is goed voor het milieu en hoe kan je geld besparen en duurzaam wonen? Wat zijn de verkeersregels als je fietst, loopt of op de scooter rijdt? Wat leert je kind op school? Wat betekenen de citoscores en dyslexie? Voor iedereen die wil meedoen aan de snel veranderende samenleving biedt Oefenen.nl vijf programma’s. Zo kom je meer te weten over digitaal post ontvangen van de overheid of stemmen bij verkiezingen. Over groener wonen en leven. Opvoeding van je kind thuis en op school. En meedoen aan het verkeer.

Bekijk de video van het Oefenprogramma Groen Doen

Zeker voelen in de maatschappij

De wereld om ons heen verandert snel. Er wordt steeds meer gevraagd van je: zelfredzaamheid, zelf keuzes maken, digitaal meedoen en duurzaam omgaan met energie en het milieu. Om je thuis te voelen is het belangrijk om de weg te kennen. In het verkeer. Bij de overheid. Wat democratie betekent en hoe je stemt tijdens verkiezingen. Maar ook wat je als ouder tegenkomt als je kinderen naar school gaan. En door kennis over afval scheiden, besparen op water en energie weet je beter wat duurzaam en gezond wonen is. onze online programma’s helpen om je zeker te voelen in een snel veranderende samenleving.

Voor wie zijn de programma’s geschikt?

Voor (jong)volwassenen die hun kennis over onderwerpen in de samenleving willen bijspijkeren of uitbreiden. Het taalniveau start vanaf Instroom, A2 niveau. (Standaarden en eindtermen ve). Het niveau van de digitale vaardigheden ligt rond Instroomniveau en Basisniveau 1 (Standaarden en eindtermen ve).  

Online leren over samenleving met animatie en video

De afwisseling van video, oefeningen, afbeeldingen en audio maken de programma’s aantrekkelijk, afwisselend en leerzaam. Bij de meeste programma’s haal je een certificaat als je alle oefeningen hebt gemaakt. Zo wordt leren leuker en stimuleert het om verder te gaan.

Bekijk de video van het Oefenprogramma De Verkeershulp

Samenleving

Bekijk de video over de Verkeershulp.

Samenleving

5 programma’s over samenleving

Met Groen Doen leer je wat duurzaamheid precies is. Hoeveel procent van je waterverbruik gaat op aan douchen? Mag je frituurvet door de wc spoelen? Hoe kun je je slaapkamer van frisse lucht voorzien? Wat is goed voor het milieu en wat voor je portemonnee? Ria, Django en Theo staan voor grote dilemma’s in de Groen Doen quiz en dagen je uit om na te denken over hoe jij woont.

Voor wie?

  • Iedereen met een andere taalachtergrond – NT2
  • Nederlandssprekenden die moeite hebben met lezen en schrijven – NT1
  • Benodigd taalniveau A2/Instroomniveau

Ga naar Groen Doen

De Verkeershulp geeft uitleg over veelvoorkomende verkeerssituaties. In video’s zie je wat vaak mis gaat in het verkeer. En hoe je het anders kunt doen. Want zodra je de deur uit gaat, doe je mee aan het verkeer. Je oefent met woorden, borden, regels en verkeerssituaties. Het programma richt zich op voetgangers en bestuurders van fiets of bromfiets.

Voor wie?

  • Iedereen met een andere taalachtergrond – NT2
  • Nederlandssprekenden die moeite hebben met lezen en schrijven – NT1
  • Benodigd taalniveau A2/Instroomniveau

Ga naar De Verkeershulp

In Thuis op school krijg je antwoord op vragen hoe je als ouder en opvoeder kinderen thuis en op school kunt helpen. Het gaat over huiswerk maken, de juiste (basis)school kiezen en wat leert een kind op school. Maar ook ouderparticipatie, contact met de school, dyslexie, citoscores Uiteindelijk wil iedere ouder, elke opvoeder dat zijn of haar kind(eren) zich thuis voelen op school.

Voor wie?

  • Iedereen met een andere taalachtergrond – NT2
  • Nederlandssprekenden die moeite hebben met lezen en schrijven – NT1
  • Benodigd taalniveau B1/1F

Ga naar Thuis op school

Steffie legt eenvoudig uit hoe aanmelden op MijnOverheid werkt. Je leert hoe je post van de overheid in je berichtenbox ontvangt, kan openen en lezen. Steffie legt het stap voor stap in makkelijk taalgebruik uit.

Ga naar Steffie MijnOverheid

Steffie legt je alles uit over het stemmen. Bijvoorbeeld voor de tweede kamer verkiezingen en die van de gemeenteraad. En bij de Provinciale Staten en de waterschappen. Je leert wat de verkiezing inhoudt, waarover je mag stemmen. Hoe stemmen werkt en kunt zelfs oefenen met stemmen.

Ga naar Steffie Hoe werkt stemmen?

Hoe werkt Oefenen.nl?

Oefenen.nl gelooft in een wereld waarin iedereen mee kan doen. Thuis en/of op het werk (inclusie). Thuisgebruik van Oefenen.nl is gratis. Organisaties zoals bibliotheken, scholen, bedrijven en welzijnsorganisaties kopen een licentie. Zij krijgen toegang tot het Volgsysteem en extra materiaal om hun deelnemers te begeleiden.

Punten halen & certificaten

Door te oefenen, haal je punten op  Oefenen.nl. En met die punten verdien je badges (plaatjes). Voor elke gemaakte oefening, krijg je punten. En bonuspunten als je een module, een hoofdstuk of een programma afmaakt. Het puntensysteem stimuleert iemand om verder te gaan met oefenen. Als je alle oefeningen van een programma hebt gemaakt, ontvang je een certificaat.

Feiten

1.740
mensen oefenen in 2022
met De Verkeershulp

4.530
mensen oefenen in 2022 met Groen Doen

Meer weten over onze programma’s?

Bekijk het overzicht van alle programma’s en extra materialen op Oefenen.nl. Voor elk programma is een korte beschrijving opgenomen plus een overzicht van de inhoud. Ook zie je of er extra materiaal bij een programma is, of er nog technische bijzonderheden zijn en of je er een certificaat bij kunt halen.

Neem contact op

Heb je vragen over onze programma’s? Neem dan contact op.


Heleen van Beek

Bedrijfsvoering
070 762 2 762
info@oefenen.nl