Wethouder van Onderwijs Saskia Bruines van de gemeente Den Haag heeft op 26 november het startsein gegeven voor een nieuw online oefenprogramma Groen Doen van Oefenen.nl.

Saskia Bruines: ’In Den Haag werken er al heel veel mensen met Oefenen.nl. En nu is er ook een programma om inwoners na te laten denken over duurzaam wonen en leven. Doordat het klimaat verandert zijn er soms hevige regenbuien en kan het water in de bestrate tuinen niet goed weglopen. Als mensen planten in hun tuin hebben is dat beter voor de afwatering. Deze tips komen aan bod in het Oefenprogramma Groen Doen.’ De gemeente Den Haag heeft een financiële bijdrage geleverd aan Groen Doen.

Wethouder van Onderwijs Saskia Bruines van de gemeente Den Haag overhandigde aan Henri en Gosia een Groen Doen-pakket met duurzame producten. Daarmee is Groen Doen officieel gelanceerd.

Iedereen toekomstproof
Directeur van Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl, Ben Vaske geeft aan waarom Groen Doen is gemaakt. ‘Oefenen.nl zet zich in voor iedereen die een zetje kan gebruiken en hen beter te laten meedoen aan de maatschappij. Nu de wereld om ons heen verandert en de behoefte aan duurzaam omgaan met energie en het milieu groeit, vraagt dat om inzicht over duurzaam wonen en leven. Weten wat je daar zelf aan kan doen. En wat helpt om te besparen. Sommige mensen hebben extra vaardigheden nodig om toekomstproof te zijn’.

Energiebox
De lancering van Groen Doen vond plaats bij het Theelokaal van Stichting Schroeder. Directeur Elly van der Vliet: ‘Schroeder helpt mensen zich te ontwikkelen en geeft spullen een tweede kans. Dat is als het om de spullen gaat natuurlijk uitermate duurzaam. Wij hebben een team met energieadviseurs die mensen thuis adviseren over energie besparen. Met de gratis energiebox bespaart iemand zomaar €250,- per jaar op zijn energierekening. En help je ook een gezond milieu. Dit doen we samen met de gemeente Den Haag. Zo stimuleren wij groen wonen en dus Groen Doen.

Groen Doen-Oefenpanel
Stichting Schroeder stelde een Groen Doen-proefpanel samen met medewerkers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Zij oefenden tijdens de lancering met Groen Doen. Henri: ‘Ik heb nu al geleerd om zuiniger te zijn. Dan heb ik meer geld voor de vakantie’. Gosia: ‘Ik heb nieuwe dingen geleerd over ventileren. En hoe je minder gas kunt gebruiken als je kookt.’
Wethouder Saskia Bruines overhandigde aan Henri en Gosia een Groen Doen-pakket met duurzame producten. Daarmee is Groen Doen officieel gelanceerd.

Tijdens de lancering werden Haag Wonen, Hoogheemraadschap Delfland, Groene Huisvesters, gemeente Den Haag de afdeling milieueducatie en Duurzaam Den Haag bedankt voor hun inhoudelijk advies. En gemeente Den Haag voor hun financiële bijdrage.

Over Oefenen.nl
Oefenen.nl is een online leeromgeving waar (jong)volwassenen kunnen oefenen met basiskennis van taal, rekenen en digitale vaardigheden. Ook leren ze over omgaan met geld, opvoeding en gezondheid. Oefenen.nl is een laagdrempelige en interactieve manier van leren. Het kan individueel en in eigen tempo worden gebruikt. Thuis kunnen mensen gratis gebruik maken van de programma’s op Oefenen.nl. Bibliotheken, scholen en andere instanties werken met betaalde licenties en kunnen cursisten begeleiden via het Volgsysteem.