Oefenen.nl heeft gisteren het nieuwe taalprogramma De Liedjeskast gelanceerd: een vrolijk en muzikaal (online) programma waarmee iedereen zijn Nederlandse taalvaardigheden kan verbeteren. In een vol theater Bellevue kreeg  Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib het eerste exemplaar uitgereikt van de cd De Liedjeskast met vijftien taalliedjes van topartiesten als Frans Duijts, Guus Meeuwis en Brigitte Kaandorp met daarbij een ‘Steun- en onthoudboekje. De Liedjeskast is online te vinden op de website van oefenen.nl.

Het muzikale taalprogramma ‘De Liedjeskast’ is samen met Oefenen.nl ontwikkeld door muzikant Gé Reinders en taaldocente Marjan Suilen. “Zo’n twee miljoen mensen hebben moeite met de Nederlandse taal”, vertelt Suilen. “Als docent zie ik dagelijks hoe moeilijk het is om de complexe taalregels via de standaard onderwijsmethode onder de knie te krijgen. Ik was ervan overtuigd dat er een betere én leukere methode mogelijk moest zijn. Taalregels leer en onthoud je beter met een liedje dan met theorie. Zo is het idee voor De Liedjeskast ontstaan.”

Khadija Arib: “Een goede taalbeheersing, dus goed kunnen lezen en schrijven, is nodig om mee te komen in een samenleving. Je kunt je ontzettend eenzaam voelen als je niet voluit mee kunt doen. Als de gedachten er wél zijn, maar je ze – in ieder geval op papier – niet goed of precies genoeg onder woorden kunt brengen. Het kan je een geïsoleerd gevoel geven. Ertoe leiden dat je die e-mail of sollicitatiebrief niet durft te sturen, met alle gevolgen van dien.”

Lancering De Liedjeskast Khadija Arib, Gerdi Verbeet, Ben Vaske

Lancering De Liedjeskast Khadija Arib, Gerdi Verbeet, Ben Vaske

Ontstaan 
De Liedjeskast is een initiatief van muzikant Gé Reinders en taaldocente Marjan Suilen en is samen ontwikkeld met Oefenen.nl. Nog steeds hebben veel mensen moeite met de Nederlandse taal. Dat geldt bijvoorbeeld voor laaggeletterden maar ook voor mensen die Nederlands als tweede taal leren. Het gaat zeker om 2 miljoen mensen. Marjan Suilen is taaldocent en heeft De Liedjeskast in de praktijk ontwikkeld. ‘Ik werk al jarenlang bij een roc met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Om de taalregels beter te leren en te onthouden, werkt een liedje beter dan theorie. Daarom heb ik liedjesteksten geschreven en Gé Reinders gevraagd om ze verder te ontwikkelen en op muziek te zetten. Zo is het idee voor De Liedjeskast ontstaan.’

Wat zit er in De Liedjeskast?
De Liedjeskast bestaat uit animaties van ‘kastjes’ die de taalregels uitleggen, (online) oefeningen en – als kers opde taart – kun je elk liedje met de artiest meezingen. Voor het onderwijs is het schriftelijk materiaal ook goed om in de klas te gebruiken. De liedjes staan op cd en op iTunes en Spotify. Khadija Arib: “Daarom vind ik De Liedjeskast zo’n mooi initiatief. Allereerst omdat het heel concreet en overzichtelijk is. Een simpele uitleg van soms moeilijke taalregels, op een manier die een stuk minder saai is en daarom misschien béter werkt dan wanneer je in allerlei boeken duikt. Daarnaast omdat De Liedjeskast laat zien dat er oog is voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Taal geeft toegang tot kennis; het verbreedt je wereld en vergroot de kans op meedoen. Zo draagt De Liedjeskast bij aan een betere participatie aan de maatschappij.”

Topartiesten
Elk liedje gaat over één taalregel. Topartiesten zingen ieder een liedje: Guus Meeuwis, Frans Duijts, Bert Visscher, Shirma Rouse, Suzan Seegers, Syb van der Ploeg, Lange Frans, Karsu, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Brigitte Kaandorp, Sjors van der Panne, Bennie Jolink, Anneke van Giersbergen met het Rosenberg Trio, Harrie Jekkers en Ntjam Rosie. Allemaal hebben ze hun naam aan dit project verbonden.

Oefenen.nl 
Voor thuisgebruikers is Oefenen.nl gratis. Bibliotheken, scholen en andere instanties loggen in met betaalde licenties. Directeur Ben Vaske: ‘Met 200.000 gebruikers per maand is Oefenen.nl niet meer weg te denken uit de volwasseneducatie.’

Wim Daniëls: ‘Wat met een gewone uitleg van de taalregels vaak maar ten dele lukt, zou met de liedjes uit De Liedjeskastweleens veel beter kunnen lukken, namelijk dat de regels beklijven’.