Oefenen.nl heeft het online leerprogramma Klik & Tik. Het internet op vernieuwd. Het programma maakt mensen digitaal vaardiger en leert hen op een veilige manier hun weg te vinden op het internet. De lancering vindt plaats tijdens de Week van de Mediawijsheid in Kulturhus de Spil in Nieuwleusen en is geprogrammeerd is samenwerking met Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen. De nieuwe versie van Klik & Tik is tot stand gekomen met financiële steun van het ING Nederland fonds. > Bekijk hier het fotoverslag van de lancering

> Bekijk  Klik & Tik. Het internet op

Klik & Tik. Het internet op

Directeur bibliotheek Dalfsen Anke Bruggeman


Samenvatting

  • Het vernieuwde Klik & Tik. Het internet op is per 14 november 2019 online
  • ING Nederland fonds verricht de officiële aftrap van Klik & Tik in Kulturhus de Spil in Nieuwleusen waar Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen de cursussen Klik & Tik geeft
  • 1,9 miljoen Nederlanders hebben onvoldoende digitale vaardigheden terwijl hun omgeving steeds digitaler wordt
  • Zo’n 360 bibliotheken profileren zich met Klik & Tik-cursussen. Met deze cursussen kunnen zij vooral ouderen helpen om te leren werken met de computer
  • In 2018 leren al bijna 41.000 mensen zelfstandig thuis of onder begeleiding via Oefenen.nl om beter om te gaan met een computer en het internet
  • ING Nederland fonds maakt het mogelijk om nieuwe Klik & Tik. Het internet op te realiseren

Burgemeester Dalfsen Erica van Lente en Directeur Oefenen.nl Ben Vaske


Digitaal meedoen
Digitaal meedoen wordt steeds belangrijker. Internetbankieren, inloggen met DigiD, een afspraak maken bij de gemeente, een pensioenoverzicht controleren, belastingaangifte doen, solliciteren of een cv maken. Steeds meer zaken worden online geregeld. Dat vraagt om digitale vaardigheden. Sommige mensen hebben moeite om met digitalisering om te gaan. Ze kunnen niet zelfstandig digitale informatie verzamelen of verwerken en hebben hierdoor moeite om mee te blijven doen in de samenleving.

Marjan Berk


Klik & Tik
Klik & Tik. Het internet op is voor mensen die wel eens een computer gebruiken, maar nog geen of nauwelijks ervaring hebben met internet. Het huidige Klik & Tik. Het internet op was tien jaar oud en moest nodig worden ge-update. Het vernieuwde Klik & Tik. Het internet op leert mensen onder andere veilig internetbankieren, zoeken en surfen op internet, een reis plannen, hoe Mijn overheid werkt. Oefenen met deze programma’s maakt mensen digitaal vaardig en helpt hen beter meedoen aan de maatschappij.

In 2018 oefenden al 41.000 mensen met Klik & Tik-programma’s. Directeur Ben Vaske van de Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl is blij met de steun van en samenwerking met partners. “Ruim 360 bibliotheken geven aan met name ouderen Klik & Tik-cursussen en gaven geregeld de terugkoppeling dat de voorbeelden over internetbankieren waren verouderd. Een aantal van hen dacht mee met de inhoud.”

Marijke Helwegen is ambassadeur van Oefenen.nl voor Klik &Tik en had geen digitale vaardigheden. Via een bibliotheek heeft ze een cursus Klik & Tik gedaan en heeft zo leren omgaan met de computer, internet en sociale media. “Het is fijn dat er een begeleider in de bibliotheek is”, zegt Helwegen. “Met het nieuwe Klik & Tik ben ik nu gestart met internetbankieren, online een reisje boeken en weet ik nu alles over cookies.”

Klik & Tik lancering

Links: Hans Schoon ING
Recht: Makers Klik & Tik. Het internet op

Financiële redzaamheid
ING Nederland fonds directeur Kirsten Ottens is trots op de samenwerking met Oefenen.nl en het realiseren van een vernieuwd programma Klik & Tik. “Technologie speelt een enorme rol in de samenleving van vandaag. Kinderen weten eigenlijk niet beter. Maar voor veel volwassenen is het nog een grote stap. Wij willen graag dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen in de digitale wereld. En dan zijn de Klik & Tik programma’s een geweldige hulp bij die eerste stappen. We zijn een troste partner!”, aldus Ottens. “En we zijn blij dat we onze klanten nu kunnen doorverwijzen naar de Klik & Tik-programma’s op Oefenen.nl. Of voor een cursus naar een bibliotheek in de buurt, aldus Hans Schoon, Projectmanager Digitale Inclusie ING.”

+++

Over Oefenen.nl

Oefenen.nl is een online leeromgeving waar (jong)volwassenen kunnen oefenen met basiskennis en vaardigheden van taal, rekenen en digitale vaardigheden. Ook leren ze over omgaan met geld, opvoeding en gezondheid. Oefenen.nl is een laagdrempelige en interactieve manier van leren want mensen kunnen het individueel en in eigen tempo gebruiken. Ze kunnen zelf thuis gratis gebruik maken van de programma’s op Oefenen.nl. Bibliotheken, scholen en andere instanties werken met betaalde licenties en kunnen cursisten begeleiden via een Volgsysteem. Oefenen.nl gelooft in een wereld waarin iedereen kan meedoen.

+++

Noot voor de pers – niet voor publicatie

Journalisten en vertegenwoordigers van de media zijn op donderdag 14 november vanaf 13.30 uur welkom bij de lancering van het vernieuwde programma Klik & Tik in Kulturhus de Spil in Nieuwleusen.

Voor meer informatie over de programma’s en de inhoud van de middag, beeldmateriaal voor gebruik in de media of voor aanmelden voor het (volledige) programma neemt u contact op met Lies Petersen, communicatieadviseur van Oefenen.nl, via l.petersen@oefenen.nl of 06 – 14 41 48 63.

Download hier het logo van Klik & Tik. Het internet op
Download hier afbeelding 1 Klik & Tik. Het internet op
Download hier afbeelding 2 Klik & Tik. Het internet op