Oefenen.nl lanceert karaoke-versie van De Liedjeskast

Sinds de sluiting van de scholen is het bezoek aan De Liedjeskast van Oefenen.nl ruim zes keer gestegen. Het oefenprogramma, waarmee je op een vrolijke manier taalregels leert, trok zes keer meer bezoekers (circa 1.800 bezoeken per dag) dan voor de coronacrisis. Het aantal nieuwe accounts op Oefenen.nl is met 29 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Oefenen.nl heeft vanaf vandaag bovendien een karaoke-versie van De Liedjeskast uitgebracht.

Karaoke-versie
De Liedjeskast heeft vanaf vandaag ook een karaoke-versie waarmee deelnemers kunnen meezingen. Vijftien topartiesten, waaronder Guus Meeuwis, Frans Duijts, Shirma Rouse en Karsu, hebben hun medewerking verleend aan De Liedjeskast met ieder een speciaal gecomponeerd nummer over één specifieke taalregel. Bij elk hoofdstuk horen instructieanimaties, werkbladen, interactieve oefeningen, Steun- en onthoudboekje en de liedjes. Oefenen.nl is trots op de uitbreiding van De Liedjeskast met een karaokeversie. ‘Nu kan iedereen die thuis, op school of bij taalcursussen wordt begeleid met schrijven en spellen, ook meezingen met de karaokeversie van De Liedjeskast. Leerlingen en (jong) volwassenen kunnen nog makkelijker en op een vrolijke manier de taalregels leren en onthouden’, zegt Ben Vaske, creatief directeur van Oefenen.nl.

> Bekijk de eerste zing-samen-karaokeversie van Bert Visscher over de letters F en V.

> Bekijk alle liedjes in karaokeversie van De Liedjeskast

Betere taalbeheersing vergroot zelfredzaamheid
De Liedjeskast bewijst zich tijdens de coronacrisis en in een periode van online thuisonderwijs als een zeer aantrekkelijk leermiddel. In Nederland zijn een paar miljoen mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. De Liedjeskast is in 2017 door Marjan Suilen en Gé Reinders in samenwerking met Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl ontwikkeld voor laagopgeleide en laaggeletterde volwassenen. Door het beter onthouden van taalregels kunnen zij makkelijker emanciperen en vergroten ze hun kansen en mogelijkheden om te participeren in de samenleving.

De Liedjeskast is ook geschikt voor anderstaligen en leerlingen uit de bovenbouw van basisscholen die steun kunnen gebruiken. Uit een kleinschalig onderzoek van prof. dr. Maurice de Greef, houder van de UNESCO Leerstoel Volwasseneneducatie aan de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat 54,9 procent van de leerlingen in het basisonderwijs hun leesattitude verbetert met De Liedjeskast, 50 procent van de leerlingen taal beter kan toepassen in de praktijk en 39,2 procent van de leerlingen assertiever wordt.

+++

De karaokeversie van De Liedjeskast is tot stand gekomen met financiële bijdragen van de damescommissie van golfclub de Herkenbosche, Vof Liedjes en Oefenen.nl.

Samenvatting

 • Sinds de sluiting van de scholen is het aantal bezoeken aan het online oefenprogramma De Liedjeskast van Oefenen.nl ruim zes keer hoger.
 • De Liedjeskast trok sinds het sluiten van de scholen 1.800 bezoeken per dag.
 • Het aantal nieuwe accounts op Oefenen.nl is met 29 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.
 • De Liedjeskast is sinds vandaag uitgebreid met een karaokeversie
 • 15 artiesten als Guus Meeuwis, Frans Duijts, Shirma Rouse en Karsu zingen ieder een speciaal gecomponeerd nummer over één specifieke taalregel
 • De Liedjeskast is door Marjan Suilen en zanger Gé Reinders samen met Oefenen.nl ontwikkeld
 • Een paar miljoen mensen in Nederland hebben moeite hebben met de Nederlandse taal. Als je taalregels beter onthoudt, kun je makkelijker emanciperen en vergroot je je kansen en mogelijkheden om te participeren in de samenleving.
 • 54,9 procent van de leerlingen in het basisonderwijs verbetert door De Liedjeskast hun leesattitude, 50 procent van de leerlingen kan de taal beter toepassen in de praktijk en 39,2 procent van de leerlingen wordt assertiever
 • In 2019 had de site van Oefenen.nl 1,4 miljoen bezoeken
 • Ruim 300.000 mensen hebben een account op Oefenen.nl
 • 388 organisaties hebben een licentie op Oefenen.nl
 • 39% van de bezoeken op nl betreft oefenen met programma’s om de Nederlandse taal te leren
 • 21% van de bezoeken komt voor programma’s om beter te leren schrijven, lezen en spellen

+++

Oefenen.nl is een online leeromgeving waar (jong)volwassenen kunnen oefenen met de basiskennis en vaardigheden van taal, rekenen en digitale vaardigheden. Ook leren ze over omgaan met geld, opvoeding en gezondheid. Oefenen.nl is een laagdrempelige en interactieve manier van leren want mensen kunnen de leeromgeving individueel en in eigen tempo gebruiken. Ze kunnen zelf thuis gratis gebruik maken van de programma’s op Oefenen.nl. Bibliotheken, scholen en andere instanties werken met betaalde licenties en kunnen cursisten begeleiden via een Volgsysteem.

+++

Noot voor de media – niet voor publicatie

Voor informatie over Oefenen.nl en of vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met Lies Petersen, communicatieadviseur van Oefenen.nl, telefoon: 06 – 14 41 48 63. Alle beelden zijn rechtenvrij beschikbaar voor publicatie.