Aandacht voor gezondheid is belangrijker dan ooit. 29% van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden en heeft moeite om informatie over gezondheid en gezondheidszorg te begrijpen. Ook beslissingen nemen over hun gezondheid en welzijn gaat niet vanzelf.

Met deze tips krijg je meer inzicht in wat educatie hierin kan betekenen. Ook geven we tips over programma’s waarmee deelnemers hun gezondheidsvaardigheden kunnen verbeteren.

1. Artikel Gezondheidsvaardigheden van Leren in de educatie
Hoe kunnen mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden geholpen worden? Wat vraagt dit van zorgverleners? En wat kan de educatie hierin betekenen en kan internet een rol spelen?
> Lees het artikel van Leren in de educatie

2. In Gezond De Thuisdokter leren deelnemers wat zij kunnen doen om gezond te blijven of te worden. Zij leren over klachten die veel voorkomen zoals rugpijn en hoofdpijn, griep, koorts bij kinderen en diarree. Ook krijgen zij tips over wat je niet moet doen en wat wel en wanneer je naar de dokter gaat. De oefeningen richten zich op reflectie, begrip, woordenschat en handige zinnen. Deelnemers oefenen met woorden rond ziek zijn en beter worden.
> Naar Gezond De Thuisdokter

3. Lees en Schrijf! Gezondheid geeft praktische informatie over gezondheid en de gezondheidszorg. Deelnemers oefenen met lezen, rekenen, schrijven en informatie verwerken. Dat doen zij aan de hand van allerlei thema’s zoals burn-out, diabetes, gebit, overgewicht, baby/peuter, pubertijd, hart, zwangerschap, rug en ouderen. In elk hoofdstuk komt een ervaringsdeskundige en een arts aan het woord in een video.
> Naar Lees en Schrijf! Gezondheid