Inzoomen, tekstgrootte aanpassen, spraakondersteuning. Het kan allemaal op je mobiele telefoon. Maar je moet wel weten hoe. Voor mensen met verminderd zicht zijn deze instellingen op een mobiele telefoon of tablet heel belangrijk. Daarom ontwikkelen we op initiatief van de KB, de nationale bibliotheek, het nieuwe programma Klik & Tik. Toegankelijk. De instellingen verschillen op iPhone en Android. Dat is de reden dat we twee versies van het programma maken.

Digitale toegankelijkheid op de kaart
Klik & Tik. Toegankelijk ontwikkelen we samen met de KB. In het najaar van 2022 heeft de KB de pilot ‘Digitale inclusie voor mensen met verminderd zicht’ succesvol afgerond. De pilotresultaten maken duidelijk dat de bibliotheken het wenselijk vinden dat het onderwerp digitale toegankelijkheid voor mensen met verminderd zicht verder op de kaart wordt gezet. En zo ontstond het idee om er een nieuw Klik & Tik-programma van te maken.

Inhoud
Het programma bestaat uit 9 hoofdstukken, zoals inzoomen, tekst en knoppen groter maken en contrast verhogen, dicteren en tekst laten uitspreken. Uiteraard is er ook een handleiding over hoe je het programma en de instructievideo’s kunt inzetten om de cursist zo goed mogelijk te helpen met de instellingen. De handleiding is beschikbaar via het Volgsysteem

Voor wie?
Het programma richt zich in op volwassenen, vaak oudere mensen, met beginnende of toenemende visuele beperkingen. Daardoor kunnen zij niet of onvoldoende gebruik maken van het reguliere aanbod digitale (basis)vaardigheden. Maar ook mensen die minder digitaal vaardig zijn of willen kennismaken met digitale vaardigheden, kunnen er gebruik van maken.

Testers aan het woord
Het proefhoofdstuk van Klik & Tik. Toegankelijk is getest door deelnemers die onder begeleiding oefenen bij de Bibliotheek Midden-Brabant en Bibliotheek Hardenberg. Op de vraag wat de meerwaarde van het programma is reageren zij enthousiast. ‘Ik wist niet dat je dat allemaal met je telefoontje kunt doen.’ ‘Heel fijn wanneer je ouder wordt’. ‘En vooral ook fijn wanneer je je leesbril bent vergeten’. Op de vraag: Wat kon u eerst niet, en nu wel antwoorden ze: ‘Er staan veel woorden in m’n mobiel die ik niet begrijp, nu begrijp ik er weer meer.’ ‘Ik kan nu zelf de teksten van mijn app’s groter maken. Veel gemakkelijker!’ De testers zijn ook erg te spreken over het oefenen onder begeleiding met Klik & Tik. Toegankelijk. ‘Fijn dat er iemand bij is om de soms moeilijke woorden uit te leggen.’ ‘Goed dat alles heel rustig en stap voor stap wordt uitgelegd. En met duidelijke plaatjes’.

 Op 1 juli staat Klik & Tik. Toegankelijk live.