‘Tijdens het lesgeven heb ik ontdekt wat er werkt voor deze doelgroep en die tips wil ik graag met jullie delen’, zegt Juf M. enthousiast tijdens ons webinar NT2 Nederlands leren met Oefenen.nl. Zij is NT2 docent op een AZC en vooral bekend van YouTube, waar ruim 60.000 abonnees haar taallessen volgen. Ze geeft ook extra taaltips bij Taalklas.nl.
Juf M. geeft praktische tips hoe je goed kunt aansluiten bij de belevingswereld van jouw cursisten. Hoe je ze enthousiast maakt om Nederlands te leren.

1. Sluit aan bij deelnemers
De grote vraag die je jezelf als docent moet stellen is, hoe krijg ik mijn cursist aan het leren. De drijvende kracht achter een leerproces is intrinsieke motivatie.

2. Uitspraak
Je zou denken dat de basis voor een taal je woordkennis is. Dat is maar tot op zekere hoogte waar. Als je woorden verkeerd uitspreekt, klemtonen niet goed legt en de toon van de taal niet kent, dan wordt je boodschap niet begrepen. Intonatie en klankuitspraak zijn enorm belangrijk!

 3.Taakinstructie
Besteed in de beginfase veel aandacht aan instructietaal zoals  “hoe maak je een oefening? Wat betekenen de woorden die bij de oefening staan?” Het gaat dan bijvoorbeeld om woorden als rondje/cirkel kruisje lijn.

4.
Spreek eenvoudig
Realiseer je dat elke taal een eigen systeem heeft, elke taal heeft een eigen structuur. Dit heet een taalsysteem. Anderstaligen moeten dus niet alleen andere woorden leren, maar ook een nieuw systeem.

5. Zorg voor een opstartrugzak
Voordat ik met de cursisten ook maar een studieboek opendoe, zorg ik dat ze een soort ‘opstart-rugzak’ hebben. Een overlevingspakket aan werkwoorden, zelfstandige naamwoorden, cijfer-start-up en de dagen van de week.

6. Maak gebruik van gebaren
Tijdens mijn lessen maak ik gebruik van associatief leren. Ik doe iets soortgelijks als Pavlov, maar dan met ondersteunende gebaren. Als je vaak genoeg het gebaar voor luisteren gebruikt in combinatie met het woord, komt het woord bij ze naar boven als je het gebaar maakt.

7. Kies voor schrijven
Een goede tip voor studenten is om alle woorden die je leert op te schrijven, in zowel het Nederlands als in de eigen taal. De theorie zegt namelijk dat we twee kanalen hebben voor ons werkgeheugen: een kanaal voor beelden en een kanaal voor woorden. Gebruik je beide kanalen, dan is er een veel grotere kans dat iets in ons langetermijngeheugen komt.

8. Cultuur
Binnen ons vakgebied lopen we soms aan tegen verschillende culturele inzichten waardoor makkelijk misverstanden kunnen ontstaan. Het is daarom interessant om een cursus Interculturele communicatie te volgen.

Naar de tips
=> Bekijk de tips in het Volgsysteem bij Extra materiaal en laat je inspireren door Juf M.
=> Heb jij het webinar NT2 al gevolgd? Juf M gaf jou al 5 tips. De 3 bonustips vind je in het Volgsysteem.
=> Wil je het webinar NT2 terugkijken? Dat kan als je een licentie hebt op Oefenen.nl. Mail dan naar webinar@oefenen.nl