Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl vernieuwt het online leerprogramma ‘Klik & Tik. De basis’ met basisvaardigheden die nodig zijn om deel te nemen aan de huidige maatschappij. Zo worden mensen digitaal vaardiger en vinden zij op een veilige manier hun weg op het internet. De nieuwe versie is tot stand gekomen met financiële steun van het ING Nederland fonds.

Met het nieuwe programma ‘Klik & Tik. De basis’ leren deelnemers behalve de vertrouwde basisvaardigheden, zoals typen, websites bezoeken en e-mailen, ook scannen met een QR-code, betalen met een Tikkie en leren ze orde houden op de computer. “Deze vaardigheden horen nu ook bij de basis”, zegt educatief redacteur Anita Middel, die het nieuwe programma mede ontwikkelde. “Voor mensen die nooit of nauwelijks een computer gebruiken, speelt angst voor de computer een grote rol. Terwijl ook zij worden geconfronteerd met internetbankieren, inloggen met DigiD of online een afspraak maken bij de gemeente.”

Oefenen onder begeleiding
Inmiddels geven 370 bibliotheken Klik & Tik-cursussen en zijn er inloopspreekuren waar vooral ouderen oefenen onder begeleiding. De programma’s zijn gemaakt in eenvoudige taal en voorzien van video, audio en beeldmateriaal. Ook volwassenen met Nederlands als moedertaal die moeite hebben met lezen, schrijven en digitale vaardigheden, werken graag met de Klik & Tik-programma’s. Op deze manier zijn bibliotheken steeds belangrijker in het digitaal op weg helpen van burgers.

Praktijkervaringen Den Haag
Bij ROC Mondriaan in Den Haag gingen meerdere cursisten aan de slag gegaan met ‘Klik & Tik. De Basis’. “Ik heb leren internetbankieren, documenten opslaan op de computer en foto’s verslepen”, vertelt Carina Oosterwijk trots. Gabriëlle Moes: “Ik weet nu waar de ‘caps lock’ en de ‘enter-knop’ zitten. En ik ben blij dat ik bij Oefenen.nl certificaten kan halen.” Docent Cobi Storm van het ROC Mondriaan is enthousiast over het nieuwe ‘Klik & Tik. De basis’. “Het programma gaat uit van de belevingswereld van de cursisten. Het is een basis met diepgang.”

1,9 miljoen Nederlanders op achterstand
In Nederlanders zijn zo’n 1,9 miljoen mensen met onvoldoende digitale vaardigheden terwijl hun omgeving steeds meer digitaal wordt. Zo’n 30.000 (jong)volwassenen oefenden in 2021 op Oefenen.nl met de programma’s van Klik & Tik. In een veilige leeromgeving leren ze stap voor stap omgaan met de computer en het internet.

++
Over Oefenen.nl
Oefenen.nl is een online leeromgeving waar (jong)volwassenen kunnen oefenen met taal, rekenen en computervaardigheden en internet. Ook leren ze over omgaan met geld, opvoeding en gezondheid. Oefenen.nl is een laagdrempelige manier van leren want het programma kan individueel en in eigen tempo worden gevolgd. Bibliotheken, ROC’s en andere instanties werken met betaalde licenties en kunnen cursisten begeleiden via een Volgsysteem. Ook thuis kunnen volwassenen oefenen en een account aanmaken. Oefenen.nl gelooft in een wereld waarin iedereen kan meedoen.
Kijk voor meer informatie over Klik & Tik. De basis op Oefenen.nl

+++
Noot voor de media – niet voor publicatie
Voor informatie over Oefenen.nl en beeldmateriaal voor gebruik in de media kunt u contact opnemen met Lies Petersen, communicatieadviseur van Oefenen.nl, telefoon: 06 – 14 41 48 63.