Ruim 61.000 (jong) volwassenen oefenen in 2022 met het verbeteren van hun basisvaardigheden zoals taal, digitale vaardigheden en geld en rekenen op het platform Oefenen.nl. Het biedt hun de mogelijkheden om zelfstandig of onder begeleiding online te leren. Hiermee is Oefenen.nl een belangrijke speler op het gebied van online volwasseneducatie. Dit heeft Oefenen.nl gepubliceerd in de jaarcijfers over 2022.

In 2022 zijn er ruim 23.000 certificaten behaald. Deelnemers halen een certificaat nadat zij een programma met goed gevolg bij Oefenen.nl hebben afgerond. Inmiddels hebben 425 organisaties een licentie op Oefenen.nl. Daarnaast werken ruim 154 bibliotheken met de programma’s van Oefenen.nl.

De website van Oefenen.nl had in 2022 ruim 1,2 miljoen bezoeken. Ruim 47 procent van de bezoeken oefent met de programma’s om de Nederlandse taal te leren. Het programma Taalklas.nl blijft met ruim 28.000 deelnemers onverminderd populair en staat ook dit jaar weer op nummer 1. Ongeveer 29 procent van deze bezoeken betrof het oefenen met programma’s om digitale vaardigheden te verbeteren. Klik & Tik. De basis staat op nummer 2.
Zo’n 14 procent van de bezoeken komt voor programma’s om Nederlands beter te leren lezen, schrijven en spellen. Dit zijn programma’s voor mensen met Nederlands als moedertaal.

‘Als je bedenkt dat er dit jaar ruim 61.000 deelnemers oefenen met onze programma’s, dan praat jij eigenlijk over meer dan 2.040 groepen van 30 (jong) volwassenen. Dat zijn er onvoorstelbaar veel, zegt Rashid Azimullah, directeur bestuurder van Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl. ‘Wij bieden dit jaar nog meer NT2-programma’s voor nieuwkomers op A0 tot A2-niveau.’

Laagdrempelig en interactief

Oefenen.nl is een online leeromgeving waar (jong)volwassenen kunnen oefenen met de basiskennis en vaardigheden van taal, rekenen en digitale vaardigheden. Ook leren ze over omgaan met geld, opvoeding en gezondheid. Oefenen.nl is een laagdrempelige en interactieve manier van leren want mensen kunnen de leeromgeving individueel en in eigen tempo gebruiken. Bibliotheken, scholen en andere instanties werken met betaalde licenties en kunnen cursisten begeleiden via een Volgsysteem.

Samenvatting

  • 61.306 deelnemers oefenen met programma’s op Oefenen.nl
  • De programma’s op Oefenen.nl worden ruim 1,2 miljoen keer bezocht.
  • 47% van de bezoeken op Oefenen.nl betreft oefenen met programma’s om de Nederlandse taal te leren.
  • 28.334 deelnemers oefenen met Taalklas.nl 1. Dat is ook dit jaar het meest populaire programma. Klik & Tik. De basis is nummer 2. Een nieuw ontwikkeld programma van dit jaar: Het leesplankje 3 staat op nummer 3.
  • 14% van de bezoeken komt voor programma’s om beter te leren schrijven, lezen en spellen
  • 29% van de bezoeken op Oefenen.nl betreft oefenen met programma’s om digitale vaardigheden te verbeteren
  • 425 organisaties hebben een licentie op Oefenen.nl
  • Ruim 154 bibliotheken bieden Klik & Tik-cursussen aan, het merendeel aan senioren

Interesse in de complete jaarcijfers van Oefenen.nl? Bekijk hier alle cijfers van 2022.

>Bekijk het Jaarverslag 2022

+++

Noot voor de media – niet voor publicatie

Voor informatie over Oefenen.nl en beeldmateriaal voor gebruik in de media kunt u contact opnemen met Lies Petersen, communicatieadviseur van Oefenen.nl, telefoon: 06 – 14 41 48 63