Leren in de gevangenis | Penitentiaire inrichting

Gedetineerden worden in de Penitentiaire inrichting voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij. Zij kunnen trainingen volgen, diploma’s halen en doen bij de werkplaats relevante werkervaring op. Sommige gedetineerden missen vaardigheden om weer volledig mee te doen in de maatschappij. Om aan een nieuwe toekomst te werken, hebben zij baat bij het ontwikkelen van vaardigheden, zoals taal-, rekenen en digitale vaardigheden. Zo leren gedetineerden op een laagdrempelige manier leren in de gevangenis.
Werk jij bij een penitentiaire inrichting? Dan kun je met een licentie op Oefenen.nl, programma’s gebruiken die gedetineerden zelfstandig of onder begeleiding op een laagdrempelige manier kunnen volgen.

Digitale vaardigheden

Met de oefenprogramma’s Klik & Tik leren mensen zelfstandig of onder begeleiding omgaan met een computer en met het internet en sociale media. Zo leer je op een laagdrempelige manier digitale basisvaardigheden. Dus een computer of tablet aan- en uitzetten, omgaan met de muis, klikken, slepen, scrollen. Daarna kun je oefenen hoe internet werkt. Deze programma’s maakt mensen digitaal vaardig en helpt hen beter mee te doen in de maatschappij.

Beter Nederlands schrijven en lezen

Steeds meer bibliotheken hebben een Taalhuis en werken daarin samen met verschillende organisaties zoals gemeenten, educatieve instellingen en welzijnsorganisaties. Oefenen.nl biedt voor iedereen die Nederlands als moedertaal (NT1) heeft en beter Nederlands wil leren lezen en schrijven minstens dertien programma’s. Met de reeks Lees en Schrijf! oefen je spelling en grammatica, maar ook de krant lezen, een gedicht maken of een e-mail schrijven. De Liedjeskast is een vrolijk taalprogramma waarmee je taalregels leert en onthoudt met liedjes van vijftien topartiesten, zoals Guus Meeuwis, Brigitte Kaandorp, Ntjam Rosie en Karsu.

Leren in de gevangenis

Nederlands leren voor anderstaligen

Anderstaligen die in de gevangenis Nederlands willen leren (NT2) kunnen op Oefenen.nl op een laagdrempelige manier kennismaken met de Nederlandse taal. Met het programma Lees en schrijf! Het Leesplankje, Taalklas.nl en Station Nederlands gaat iemand stap voor stap vooruit.

NT2 staat voor: Nederlands als tweede taal. Zij hebben een andere moedertaal dan het Nederlands.

Bij Oefenen.nl gaat het gaat vaak over zaken die ze in het dagelijks leven tegen komen, een brief lezen of een formulier invullen. Die onderwerpen spreken in de meeste gevallen wel aan.

‑ Docent, PI Achterhoek

Leren omgaan met geld

Iedereen die beter wil leren rekenen en omgaan met geld kan op Oefenen.nl terecht voor minstens vier programma’s. Je leert oefenen met optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. En je werkt met de meest voorkomende rekensituaties die voor iedereen herkenbaar zijn, zoals aanbiedingen vergelijken of procenten uitrekenen. Je kunt ook leren budgetteren en inzicht krijgen in je financiën. Je kunt oefenen met programma’s zoals Lees & Schrijf. Geld en rekenen, ffRekenen, Tel je Geld en de Budgetplanner.

Waarom Oefenen.nl?

Kennis over mensen die een zetje nodig hebben

Sinds 2003 ervaring met e-learning voor doelgroepen

Belangrijkste platform voor volwasseneneducatie in Nederland

Groot netwerk van organisaties die met doelgroepen werken

Oefenportal biedt ruim 40 online oefenprogramma’s

Volgsysteem en leerroutes op organisatieniveau

Ik vind Oefenen.nl bij uitstek geschikt voor gedetineerden die moeite hebben met het lezen en schrijven of de basisvaardigheden missen op het gebied van computers. Het is laagdrempelig en ziet er qua vormgeving prima uit. Onze doelgroep kan individueel en in eigen tempo werken.

‑ Licentiehouder, PI

Neem contact op

Meer weten over licenties?
Neem dan contact op.

Jomi Ririmasse
Klantrelaties
070 762 2 762
j.ririmasse@oefenen.nl