Onze telefoon stond afgelopen week roodgloeiend. Veel van onze klanten willen Oekraïense vluchtelingen helpen om Nederlands te leren. Speciaal voor begeleiders, coördinatoren en taalvrijwilligers hebben we onze tips op een rij gezet. Zodat je mensen uit Oekraïne, maar ook Syrië, Jemen, Eritrea, Afghanistan of waar ook ter wereld zo snel mogelijk kan helpen met het leren van de Nederlandse taal. Bekijk onze praktische tips om Nederlands te leren en je snel thuis te voelen in de Nederlandse samenleving.

 

1. Gebruik Google translate
De site van Oefenen.nl kun je met google translate vertalen in maar liefst 90 talen. Bovenin de pagina staat het symbool van google translate. Deelnemers kiezen hun eigen taal en kunnen zelfstandig lezen wat je kunt leren op Oefenen.nl en hoe het werkt. Google translate is alleen beschikbaar op de desktop, we voeren het later door op de mobiele versie.

2. Maak gebruik van Stappenplan ‘Starten met Oefenen.nl’
Maak gebruik van het Stappenplan ‘Starten met Oefenen.nl’. Het stappenplan is behalve als PDF in het Nederlands beschikbaar, ook als pagina te raadplegen. Deze pagina kun je vervolgens met Google translate vertalen naar een taal naar keuze.

3. Start met taalprogramma’s met 1 ster
Dat zijn programma’s voor deelnemers met niveau 0 tot A1.

Taalklas.nl 1 en 2
Met Taalklas.nl leer je door filmpjes en liedjes vooral heel veel woorden en ook wat korte zinnen. Je werkt aan de volgende vaardigheden:

  • Vergroten woordenschat
  • Luisteren en spreken
  • Lezen en schrijven
  • Enigszins grammatica

Er zijn ook extra taaltips van Juf M. over woorden, cultuur, uitspraak en leren leren. Met Taalklas.nl 2 leer je nog meer woorden en zinnen. In het Volgsysteem vind je bij Taalklas.nl ook een cursistenboek.

Het leesplankje 1 en 2
Met Leesplankje 1 oefen je Nederlandse klanken, letters en woorden (klinkers zoals a-o-e-i) en lezen. Met Leesplankje 2 oefen je medeklinkers zoals f of v, letters en woorden. Met deze programma’s leer je vooral de uitspraak. Je kiest een klank. Je ziet het woord en hoort de uitspraak. Bij elke klank zie je de mond, dat helpt bij het uitspreken van de klank.

Station Nederlands 1
In Station Nederlands 1 luister je naar langzaam uitgesproken gesprekken en oefent met zinnen en woorden.

Basis Inburgering
Met Basis Inburgering leer je de 1.500 meest voorkomende woorden van het Nederlands.

Lees meer over de taalprogramma’s voor NT2’ers.

4. Audio vertraagd afspelen in oefeningen
Soms wil een deelnemer een oefening nog een keer horen maar dan langzamer afgespeeld zodat hij het beter begrijpt. Je kunt nu audio in oefeningen vertraagd afspelen door op de knop Luister te klikken. Als je dan nog een keer klikt, speelt ie weer af op normale snelheid.

Aan de slag met Oefenen.nl
Nog geen licentie op Oefenen.nl? Een licentie biedt meer dan alleen toegang tot Oefenen.nl. Je krijgt een Volgsysteem waarin je deelnemers kunt begeleiden en volgen. Je zet bijvoorbeeld zelf materialen voor hen klaar en je hebt toegang tot ondersteunend materiaal en werkbladen.

> Bekijk onze licenties